Zakelijke kilometers onzakelijk
Een parttime ondernemer in de psychosociale zorg werkt daarnaast in loondienst. De werkgever stelt een Citroën van de zaak ter beschikking. Deze wordt met name gebruikt door de echtgenote van de ondernemer. De ondernemer zelf rijdt in een Peugeot die hij op de zaak heeft staan. Woon-werkverkeer naar de werkgever doet hij in de Peugeot. Dat leidt tot fiscale complicaties.
Voor de Peugeot houdt de ondernemer een rittenadministratie bij om aan te tonen dat hij deze auto niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden gebruikt. Bij controle door de Belastingdienst blijkt echter dat in de rittenadministratie 1.282,5 kilometer woon-werkverkeer naar de werkgever is opgenomen. De ondernemer is van mening dat dit zakelijke kilometers zijn. Woon-werkverkeer is immers zakelijk.
De Belastingdienst en de rechter denken daar in dit geval anders over. Waarom? Dit gebruik van de Peugeot van de eigen zaak voor woon-werkverkeer naar de werkgever geldt – bezien vanuit de fiscale onderneming – als privégebruik, tenzij er een vergoeding voor dit gebruik in de winst is opgenomen of het loon uit dienstbetrekking deel uitmaakt van de winst. Beide zijn niet het geval. Correctie volgt: volledige bijtelling wegens privégebruik van de Peugeot.
Tip: Hebt u een eigen onderneming naast een dienstbetrekking? Let dan op met gebruik van uw auto van de eigen zaak voor woon-werkverkeer naar de werkgever. Let ook op als u de auto van de werkgever gebruikt voor woon-werkverkeer naar uw eigen zaak.